12.04.2021 г

Заповед за организация на учебния процес в ОРЕС, считано от 12.04.2021 г

Заповед за организация на учебния процес – присъствено, считано от 12.04.2021 г


31.03.2021 г

Заповед за организация на учебния процес, считано от 01.04.2021 г


22.03.2021 г

Заповед за организация на учебния процес от 22.03 до 31.03.2021 г


12.03.2021 г

Заповед за организация на учебния процес от 12.03.2021 до 26.03.2021 г


03.03.2021 г

С празнично факелно шествие самоковци отбелязаха Националния празник на България и 143 години от Освобождението.
Факелното шествие започна с камбанен звън, който огласи пространството пред Девическия манастир и храм „Покров Богородичен”, като присъстващите сведоха глави в почит, към загиналите за освобождението на България.

Начело на шествието са гвардейците от ПТГ “Н.Вапцаров”

 


19.02.2021 г

148 г от обесването на Васил Левски.

Отдаваме почит и свеждаме глави пред делото на Апостола, отдал живота си за освобождението на България!

Гвардейци от ПТГ “Н.Вапцаров” пред мемориалната плоча на Девическия манастир.

29.01.2021 г

Заповед за организация на учебния процес за  втория учебен срок на 2020/2021 г


Младият учител Даниел Василев от ПТГ ” Никола Вапцаров”- гр. Самоков благодари на учениците си за реализирания проект – електронно списание ” Модерен свят”

” От учителя с любов! ”

Списание „Модерен свят“ е един проект, реализиран от учениците от 9. в клас. Задачата за проекта бе поставена от мен като домашна работа върху изучавания Публицистичен стил от учебната програмата по български език. Моята идея беше всеки от учениците да напише отделна статия, но те решиха да създадат общ проект, като направят списание. Заедно избрахме главен редактор и обсъдихме възможните теми.

След 2 седмици, когато беше крайният срок, получих и готовия вариант. Впечатли ме професионалната работа, която са свършили тези ученици. Очаквах много от тях, но това, което бяха направили, надмина и най-смелите ми очаквания. Бяха създали списанието със специална програма, предназначена за онлайн издания, бяха избрали чудесни изображения и бяха написали изключителни статии.

Този проект е урок за всички нас. За учениците това беше предизвикателство както върху изграждането на медиен текст, така и за работа в екип и за едно сериозно и отговорно отношение към поставената задача. А за нас, учителите, това е урок, чрез който разбираме, че учениците не са отегчени от училището, а напротив – те приемат с интерес поставените задачи, дават всичко от себе си и резултатът е чудесен.

Благодаря на всички ученици, които се включиха в този проект! Вашата работа и отдаденост са истински пример! Поздравления! Гордея се с вас!

 

Искрено Ваш!

Даниел Василев

Учител по български език и литература

ПТГ „Никола Вапцаров“ – гр. Самоковдекларация за ски 2021 г


Екип млади предприемачи от ПТГ „Никола Вапцаров“ създадоха иновативни идеи по време на пандемия.

Повече за събитието четете ТУК


28.11.2020 г

ВАЖНО!! 

Уважаеми родители и ученици,
Уведомяваме Ви, че във връзка със Заповед №РД 09-3457 / 26.11.20 г. на Министъра на образованието и науката, поради необходимост от предприемане на мерки за ограничаване разпространението на COVID-19, в периода от 30.11.2020 до 21.12.2020 г. в ПТГ “Никола Вапцаров” – гр. Самоков ще се провежда обучение от разстояние в електронна среда чрез използване на MS Teams. Продължителността на учебните часове e 35 мин. с начало 08:00 ч. Дните 22.12. и 23.12. са обявени за неучебни.

ПТГ „ Н.Вапцаров ” в #The CODE спец.”Икономика и Мениджмънт” /научи повече/


ВАЖНО!!  От 29.10.2020 г до 12.11.2020 г учебните занимания в ПТГ “Н.Вапцаров” ще се осъществяват в електронна среда.


Съобщение за откриване на учебната година на 15.09.2020 г


инструктаж за безопасно ползване на дезнфектанти


инструктаж за зрелостника


НЕ ГУБЕТЕ ВРЕМЕ В НАПРАЗНО ТЪРСЕНЕ КЪДЕ ДА ПРОДЪЛЖИТЕ ОБРАЗОВАНИЕТО СИ!

ИЗБЕРЕТЕ ПТГ “НИКОЛА ВАПЦАРОВ”, ЗАЩОТО ТУК ЩЕ ПОЛУЧИТЕ ВСИЧКО, КОЕТО ТЪРСИТЕ!

https://drive.google.com/file/d/1xaFUGe8CXgo6h8nF8dtDbNdwpFA_AxKg/view?usp=sharing


ВАЖНО ЗА КАНДИДАТ- СТУДЕНТИТЕ!

Във връзка със заповед на Министъра на здравеопазването № РД-01-268 от 15.05.2020 г. Академичният съвет одобри промени в Правилника за приемане на студенти в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ за учебната 2020/2021 година. За учебната 2020/2021 година Софийският университет ще признава оценките от държавен зрелостен изпит като конкурсни за кандидатстване в 116 от общо 118 бакалавърски програми. Софийският университет ще проведе кандидатстудентски изпити по биология и химия за специалностите „Медицина“ и „Фармация“ и по математика ІІ за специалностите във Факултета по математика и информатика, Физическия факултет и Стопанския факултет. С оценките от изпитите по биология и химия кандидат-студентите ще могат да кандидатстват и за специалности в Биологическия факултет, Факултета по химия и фармация и Физическия факултет. Кандидатстването в специалност „Право“ ще се осъществява с оценката от държавния зрелостен изпит по български език и литература и общия успех от дипломата за средно образование. Кандидатстудентските изпитите ще се проведат както следва: – Химия – от 9.00 часа на 14 юни 2020 г.; – Биология – от 9.00 часа на 20 юни 2020 г; – Математика II – от 9.00 часа на 21 юни 2020 г. Кандидат-студентите, които до този момент не са подали заявления за явяване на изпит, могат да се регистрират в срок до 10 юни 2020 г. единствено чрез електронизирана система на адрес: https://online.uni-sofia.bg с линк от главната страница на Университета – http://www.uni-sofia.bg. Подалите заявления за отменени кандидатстудентски изпити ще бъдат обезщетени чрез електронно генерирани поименни ваучери с левовата равностойност на заплатената такса. Електронните ваучери могат да се използват като средство за заплащане на такси за подаване на заявления за явяване на кандидатстудентски изпит или за подаване на документи в електронизираната система. Средствата от неизползваните електронни ваучери ще бъдат възстановени след края на кампанията. Кандидат-студентите се регистрират за класиране в срок от 22 юни до 3 юли 2020 г. чрез електронизираната система на адрес:

https://online.uni-sofia.bg с линк от главната страница на Университета – http://www.uni-sofia.bg.

https://www.uni-sofia.bg/index.php/bul/novini/novini_i_s_bitiya/akademichniyat_s_vet_odobri_promeni_v_pravilnika_za_priemane_na_studenti_v_sofijskiya_universitet_za_uchebnata_2020_2021_godina


Заповедта на министъра за утвърдения план прием за 2020/2021 г е качена в Училище/Специалности


Във връзка с подпомагане на подготовката по БЕЛ за ДЗИ на учениците от 12 клас – линк с поредица от уроци

https://www.youtube.com/watch?v=sZQeIqXs3nw


Ученичка от ПТГ „Никола Вапцаров“ гр. Самоков – първенец от Първия Дигитален иновационен лагер

Десет ученици от 11 клас от ПТГ „Никола Вапцаров”, в специалност „Икономика и мениджмънт” взеха участие в Първия Дигитален иновационен лагер, провел се в двата дни – 11 и 12 април. Той е организиран от  JA България и е реализиран с подкрепата на NN България. В него се включиха над 100 ученици от 24 града в страната и 25 преподаватели.

За първи път в историята си този лагер се провежда изцяло в електронна среда. Като учениците бяха разделени в групи по 6-7 души, селектирани на случаен принцип и без да се познават помежду си. Участниците генерираха идеи за създаване на иновативен продукт или услуга в сферата на застраховането на лични финанси, който да осигурява стабилност в ситуация на криза. Така участниците се изправиха пред казус, релевантен на настоящата ситуация на пандемия от COVID-19, и рестартиране на икономическия живот по време и след криза. В своите проекти учениците се насочиха към финансови решения за запазване на съществуващи бизнеси, както и предложиха идеи за по-ефективно управление на личните финанси в условия на пандемия/криза. Доброволци от NN България подкрепиха учениците в търсенето на съвременни решения и се включиха в журито на състезанието.

Сред нашите ученици отлично представяне направи единадесетокласничката Ана–Мария Мирчева, която получи първа награда.

„Участието в дигиталния иновационен лагер за мен беше нов вид преживяване, всичко се случваше онлайн. Наистина беше интересно и забавно. С отбора разработихме идея за нов вид застраховка, която да е в помощ на малки и по-големи фирми. Като в ситуация на криза могат да получат до 50 хил. лв. безлихвен кредит, без да чакат. И могат да върнат в рамките на година или две. Разработвахме идеята в рамките на два дни и след това я представихме пред жури. Много съм щастлива и горда от успеха, научих доста неща. Надявам се след пандемията да се видим с отбора”, сподели победителката Ана–Мария.

Третото място бе оспорвано и накрая поделено между два отбора, в които бяха нейните съученици Георги Шуманов и Ерика Къркачева. Учениците бяха подготвени от Биляна Стамова.

Това, което им предстои е състезанието „Виртуално предприятие”, което също е с национален характер. Те са класирани за участие във втория кръг на състезанието, който ще се проведе веднага след отмяната на извънредното положение.


Организиране на учебния процес периода 13.04 – 16.04.2020 г

Дневен режим:

1 час 9:00 – 9:30

2 час 9:40 – 10:10

3 час 10:20 – 10:50

4 час 11:00 – 11:30

ЗАПОВЕД 13.04 – 16.04.2020 г


ЗАПОВЕД ЗА ОРГАНИЗАЦИЯ НА ДИСТАНЦИОННО ОБУЧЕНИЕ


Организиране на учебния процес от 30.03.2020 г

ПТГ “Никола Вапцаров” – гр.Самоков продължава дистанционно обучение считано от 30.03.2020 година. Учебният процес ще се извършва при спазване на съществуващото седмично разписание и приложения дневен режим. Учителите ще използват инструментите на Google G-suite for Education, електронни учебници и образователни ресурси. Всеки класен ръководител и педагогически специалист ще Ви предостави нужната допълнителна информация.

Електронна комуникация е възможна чрез  електронна поща, социални мрежи и др., при което в домашни условия на учениците се оказва подкрепа за самоподготовка и упражнения, като им се изпращат материали, линкове към безплатни образователни ресурси, филми и др., поставят им се конкретни задачи – индивидуални или групови и се поддържа активна обратна връзка.

Дневен режим:

1 час 9:00 – 9:30

2 час 9:40 – 10:10

3 час 10:20 – 10:50

4час 11:00 – 11:30

5 час 11:40 – 12:10

6 час 12:20 – 12:50

7 час 13:00 – 13:30

Всеки ученик в делничните дни трябва редовно да следи служебния си имейл и другите канали за комуникация, установени с различните учители в посоченото време. При необходимост от административно обслужване се обръщайте към класен ръководител или на имейл ptgvapcarov@abv.bg


Анкета към родителите във връзка с дистанционното обучение

https://forms.gle/ZAj3ZkzTnj4T1kPS7


03.04.2020 г

Заповед на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, относно обучението на учениците по време на извънредното положение Виж тук


КАКВО Е ВАЖНО ДА ЗНАЕМ ЗА COVID-19, ЗА ДА ПРЕДПАЗИМ СЕБЕ СИ И  БЛИЗКИТЕ СИ!!

covid-19-2.pdf

covid-19

https://drive.google.com/open?id=1WShQ0ii6BY-q34dPn7h67vqTCzsDXFX5


15.03.2020 г

ПТГ “Никола Вапцаров” преминава на дистанционно обучение за периода 16.03.2020 – 29.03.2020 г или до ново разпореждане

ГРАФИК ЗА ДИСТАНЦИОННО ОБУЧЕНИЕ

 

ЧАС

УЧЕБЕН ЧАС МЕЖДУЧАСИЕ
1   10:00 – 10:40 10:40 – 11:00
2   11:00 – 11:40 11:40 – 12:00
3   12:00 – 12:40 12:40 – 13:00
4   13:00 – 13:40 13:40 – 14:00
5   14:00 – 14:40  

ВАЖНО ЗА УЧЕНИЦИТЕ:

Дистанционното обучение ще се извършва по график, включващ 5 часа дневно. Съответният учител ще  изпраща учебни материали по темата и задачи за изпълнение, чийто отговори трябва да му върнете до края на деня.


13.03.2020 г.

заповед на директора


13.03.2020 г.

ОБРЪЩЕНИЕ ОТ НАЧАЛНИКА НА РУО – СОФИЯ РЕГИОН КЪМ УЧЕНИЦИ, УЧИТЕЛИ, РОДИТЕЛИ И ВСИЧКИ СВЪРЗАНИ С УЧИЛИЩЕТО!

      Във връзка с обявеното извънредно положение на територията на Република България, свързано с въвеждането на противоепидемични мерки за предотвратяване разпространението на COVID-19, със Заповед № РД 01-124 от 13.03.2020 г. на Министъра на здравеопазването, която беше публикувана по-рано на сайта, от 16.03.2020г. до 29.03.2020г. учебните занятия във всички образователни институции на територията на Софийска област и страната се прекратяват.

Уважаеми ученици, 

С оглед опазване на Вашето здраве Ви препоръчваме да ограничите максимално присъствието си на обществени места, в които има струпване на хора. Добре е  да избягвате физическия контакт при среща с връстници и други хора, от типа  близко общуване, ръкостискане, прегръдка, целувки. Приканваме Ви да подържате висока лична хигиена и  използвате активно лични предпазни средствата за дезинфекция. Оставането Ви вкъщи ще ограничи възможността за заразяване от вируса.

Времето у дома може да бъде успешно използвано от Вас за упражняване на преподадени вече уроци, както и за запознаване с ново учебно съдържание, което Вашите учители ще ви предоставят дистанционно в електронна среда по различни канали: чрез обучителна  платформа, имейл, групи в социални мрежи и др.

Уважаеми родители, 

като отговорни родители първостепенна Ваша грижа и отговорност е да подготвите децата си, като им осигурите лични предпазни средства. При най-малко съмнение за влошаване на здравето им, незабавно потърсете медицинска помощ.

Разчитаме на подкрепата Ви в усилията ни да мотивираме децата да се запознават с ново учебно съдържание, предоставено им в електронна среда, по различни канали от учителите в тяхното училище. Предвид дългия период на преустановени учебни  занятия, се надяваме, че макар и от дистанция, комуникацията с училището и възможността за усвояване на знания, няма да бъдат прекъснати.

Уважаеми колеги, директори, педагогически специалисти и непедагогически персонал, в  образователните институции,

като хора, упражняващи една от най-благородните професии, вярваме, че любовта към децата и професионалната Ви отговорност към бъдещето на нацията, ще Ви мотивира да направите възможното, за да:

– стигне до всеки Ваш ученик съдържанието на новите уроци;

– като използвате технологичните възможности да подготвите и предоставите за ползване от учениците на различни образователни ресурси,  тестове, работни листове и други материали за самоподготовка и упражнения.

– да консултирате и отговорите на въпросите от учебния материал, които затрудняват децата.

– да  осигурите здравословни и безопасни условия за работа и обучение в повереното Ви училище и предприемете необходимите действия по  дезинфекция и почистване с необходимите препарати, консумативи и материали.

Вярваме, че с отговорност и общи усилия ще преодолеем този труден период.

Бъдете здрави и силни!

Публикувано от:
Иванова, Росица
началник на РУО


16.11.2018 г

Иновационен лагер в ПТГ „Никола Вапцаров‘ гр. Самоков

Характерни за българската народност, бит и фолклор етно елементи присъстваха по време на традиционния за ПТГ „Никола Вапцаров” иновационен лагер. В унисон с тематиката на форума, представителите на отборите бяха облечени с народни носии. Върху други пък се извисяваше гордо българският трибагреник. Осъществената видеовръзка  с доц. К. Рангочев от БАН, разкри интересни подробности относно етнологията. На това беше посветен казусът, по който 10 отбора търсиха  решение и работа на Сара – момиче, завършило тази специалност, но все още не е успяло да се реализира.

Момичета и момчетата от специалност „Икономика и мениджмънт” представиха своите разработки по темата. Жури, съставено от кмета Вл. Георгиев, Венета Галева – началник на Дирекция „Бюро по труда” – Самоков, Лилия Гуцалска – адвокат, В. Ненкова – търговски представител на „Виваком”, Вл. Василев  – собственик и управител на фирма

„Василев и Тодоров” ООД, Веселин Бързанов – преподавател по история. Сред присъстващите беше и г-н Христо Андреев – експерт в РУО-София регион.

Директорът Георги Велев отправи приветствени думи към присъстващите и откри форума, организиран със съдействието на преподавателките Биляна Стамова и Цветелина Николова.

За решаване на казуса  учениците бяха заложили основно  на услугите – консултантски, посреднически,  такива предоставящи информация за нови специалности, професии и работни места. Впечатли идеята за възраждане на популярната в миналото напитка оловина, но тя не беше в достатъчна степен аргументирана.

Класираният на първо място отбор „Paradise Culture“ или в превод Райска култура, предложи, чрез специализирана рубрика в телевизия, вестник или списание да се върнем към корените си,  да  възродим българските традиции и дух, така че  младите хора да имат причини да останат в страната и да намерят своето място именно в родината си.


04.05.2018 г

Професионална техническа гимназия “Никола Вапцаров” се поклони пред паметта и делото на Гоце Делчев и постави паметен знак на сградата на училището

 

Ученик в  Самоковското железарско училище.

Велик българин – продължител на делото на Васил Левски.

„Гоце избра четниците почти само от бивши ученици на това училище. Тях всички почти по-късно той произведе в самостоятелни войводи и всички почти сложиха глави за Македония. Има табло-спомен с ликовете в кръга около лика на Гоце в центъра. Ако железарското училище в Самоков нищо друго не бе дало, а само ликовете за това табло, това е достатъчно, за да заслужи чест и гордост.  Поклон пред тия учители, що създадоха такива характери, герои!“

 

 

                                       Из спомени на Климент Шапкарев


26.04.2018 г

Младежи и девойки от ПТГ „Никола Вапцаров” учат деца на безопасен интернет

Беседа на тема „Безопасен интернет” пред ученици от прогимназиалния курс изнесоха на 26 април в конферентната зала на хотел „Арена” единадесетокласници от специалност „Икономика и мениджмънт” в ПТГ „Никола Вапцаров”. „Ние работим по много предприемачески проекти, а сега решихме да проявим и социална отговорност. Проучихме, че за опасностите в интернет почти не се говори, и решихме да организираме тази среща, за да дадем полезни съвети как да се предпазят от рисковете в онлайн пространството най-рисковите групи от подрастващото поколение – учениците в 6 и 7 клас”, заяви преподавателката Биляна Стамова. Тя допълни, че в общината има 1100 ученици в тази възраст, които трябва да бъдат информирани за рисковете в „мрежата”, а не да се поддават на уловки и после да се затворят в себе си. Внимавалите по време на мултимедийната презентация и дали верен отговор на последвалата викторина заслужиха награди.

Във форума се включиха представители на училищата „Св. св. Кирил и Методий”, „Хр. Максимов”, „Митр. Авксентий Велешки”, „Отец Паисий” и „К. Фотинов”. Организаторите пък бяха пременени в специално изработени за случая тениски и обещаха подкрепа за гостите си и в бъдеще.


Първо място за Зорница Иванова и ПТГ „Никола Вапцаров” от финансовия иновационен лагер на Джуниър Ачийвмънт

Млади, амбициозни и иновативни са момичетата и момчетата от специалност „Икономика и мениджмънт” в ПТГ „Никола Вапцаров”. Те показаха, че могат и знаят как да превърнат всяка идея в успешно бизнес начинание. Първоначално с помощта на своите преподаватели и под шапката на учебната компания – Magic company, която са създали и управляват съвместно. Но някой ден…знае ли човек. Със сигурност предприемаческият дух ще завладее много от младежите и изгради в тях качества на едни бъдещи успешни мениджъри и хора на бизнеса. И дори да не са от ранга на създателя на Фейсбук Марк Зукърбърг със сигурност това ще са финансово грамотни личности, способни да вземат най-правилните и оптимални решения относно парите, с които разполагат. Началото вече е поставено.

Регистрираната официално през месец октомври учебна компания се управлява с реални пари на акционерите – общо 13 на брой и начален капитал от 260 лв. Още по-интересна е дейността, към която са се ориентирали бъдещите предприемачи от 11 клас – онлайн платформа за услуги. Христина Александрова от отдел финанси на Magic company разказа повече подробности. Най-общо казано става въпрос за синтезирана информация на всички услуги и контакти на съответните обекти и специалисти. Партньори в проекта са Superhosting.bg. На трети май предстои следващото събитие – участие в регионален лагер, а след това и национално състезание, което ще се проведе на 4-ти юни.

С всеки изминал ден Magic company набира все по-голяма скорост под вещите наставления на нейния ръководител, координатор преподавател по икономическите дисциплини Биляна Стамова. Доказателство затова е първото място на Зорница Иванова – президент на учебната компания от финансовия иновационен лагер, организиран от Джуниър Ачийвмънт и Ситибанк България. Той се проведе на 15 и 16-ти април. Победителката сподели подробности около отборното предложение. „Неща, които сме учили само на теория, имахме възможност да приложим на практика – разказа Зорница. „Работихме 12 екипа от по пет човека. Всеки имаше различни идеи, но нашата беше подкрепена с много реалистични бюджети и станахме първи. Това, което предложихме е вендинг машина, която да се зарежда с тетрадки, химикали и маркери. И ако например в тази машина се сложат три изписани тетрадки в замяна има две възможности – да даде машината нова тетрадка /старата хартия се рециклира/ или пък на магнитна карта се трупат точки, с които се получава отстъпка в дадена книжарница на база сключен договор” – сподели още възпитаничката на ПТГ „Никола Вапцаров”. Иновативното решение в областта на образованието е технологично и ново от една страна, а от друга с екологична насоченост. На момента участниците във финансовия иновационен лагер трябваше да направят и предложат бизнес план. „Тези участия ни дават много опит. Научихме се да общуваме добре с хората, да работим заедно в екип, да прилагаме реално неща от учебниците” – обобщи Зорница. Партньорството с Джуниър Ачийвмънт и участието в различни иновационни лагери е утвърдена във времето традиция, с тенденция да продължи и в бъдеще. Попътен вятър млади хора, бъдещи предприемачи.


19.02.2018 г. Ученици от ПТГ ” Никола Вапцаров” отбелязаха 145 години от обесването на Васил Левски и отдадоха почит на Апостола  пред паметната плоча на Девическия манастир

         


УЧЕБНА КОМПАНИЯ ОТ ПТГ „НИКОЛА ВАПЦАРОВ“ ГРАД САМОКОВ СРЕД НАЙ-ДОБРИТЕ УЧЕБНИ КОМПАНИИ В СТРАНАТА

                      12 учебни компании от София, Самоков, Бургас, Пловдив, Благоевгад, Пазарджик, Търговище, Велинград и Русе  бяха сред  одобрените кандидатури на Учебни компании за първия уъркшоп, състоял се на 12 и 13 януари 2018 г. в JA Starup Hambar, София Тех Парк. Финалната селекция бе направена на база предмет на дейност на учебната компания.

Учебна компания „La Curve Doll“, ПТГ”Никола Вапцаров”, Самоков от 11 в клас се състои от 12 ученици- акционери с предмет на дейност моден дизайн на дрехи за тинейджъри. Ръководител на компанията е Цветелина Николова. След проведено заседение акционерите решиха на обучението в град София участие да звемат Ася Георгиева и Велислава Кирилова.

Дизайн мисленето е широкоспектърна методология и радикален подход към иновациите, който поставя в центъра си потребителските опит и преживяване (human-centered design). То може да бъде дефинирано като комбинация от емпатия към човека и контекста на проблема, креативен творчески подход при търсенето на идеи и рационалност при анализа, и подбора на решения. Това е структуриран процес за генериране на иновативни решения със свои принципи и инструменти.

Обучението бе посетено от журналисти от Европа, отразяващи българското председателство с членовете на Обществения съвет за Европредседателството. Чуждестранните журналисти проявиха интерес към националните политики в областта на младежкото предприемачество в контекста на препоръките на ЕС като ключов фактор за успешно икономическо развитие.

Участието в това обучение бе изключително полезно за доусъвършенстване на продукта и дейността на учебната компания, на която й предстоят множество участия на изложения и състезания.

 


Учениците, желаещи да карат ски попълват декларация

Декларация за освобождаване от отговорност зима 2017


08.12.2017 г

Честване на 55 години от създаване на

Професионална техническа гимназия  “Никола Вапцаров” виж


Анкета

През тази година ПТГ „Никола Вапцаров” чества 55-годишен юбилей. Създаден през далечната 1962 г., техникумът, както е популярното му име, е дал през десетилетията на града, региона и страната ни хиляди специалисти. В навечерието и на патронния празник – рожденият ден на Вапцаров /7 декември/, запитахме няколко ученика защо са избрали да учат именно в техническата гимназия. Ето и техните отговори:
Яна Георгиева, 8-б клас:
– Защото тук има голям избор на специалности и всички са актуални и интересни. От познати разбрах, че учителите са взискателни, казаха ми, че гимназията е за сериозни деца, за такива, които искат да са образовани, да водят интересен живот и да могат да реализират мечтите си.
Едуард Николов, 8-б клас:
– Дойдох тук през тази есен, преди това учех в друго училище. Избрах да се преместя, защото разбрах, че това е елитно училище. Обстановката, специалностите и учителите ми харесват, а и тук са повечето ми приятели. Полагам голямо старание, за да се реализирам по избраната от мен специалност – системно програмиране.
Кристиан Захариев, 12-б клас:
– Избрах да завърша средното си образование тук заради перспективните специалности и иновативните методи на обучение. Всеки завършил в учебното заведение е успял да се реализира в сферата, която е избрал. Гимназията разполага с модерни технологии и квалифициран екип от преподаватели. Благодаря за всичко!
Даниела Секулова, 12-в клас:
– След няколко месеца завършвам. Колко бързо отлетяха 5 години! В началото не знаех какво да очаквам, притеснявах се от първите срещи с учители и съученици. Оказа се, че страховете ми са били напразни. Много скоро разбрах, че съм попаднала в моето училище, на моите учители и съм намерила моите приятели. Тук разбрах, че училището не е само сграда, а място, където вплитаме в едно знания и забавления. Тук срещаме любовта и приятелството. Получаваме знания и умения за професионалната ни реализация. Училището е нашата отворена врата към необятния и така желан свят на възрастните. Училището ми даде много – знания, умения, контакти, идеи за бъдещето, самочувствие. Винаги ще го помня!
Ивана Манова, 12-в клас:
– Равносметката ми показва, че преди пет години съм направила правилния избор. В ПТГ „ Никола Вапцаров“ разбрах, че трябва да уча не за оценки, а за знания. Тук се научих да общувам, оформих ценностната си система. Вече имам визия за бъдещето си, за професионалната си реализация в сферата на икономиката. Изключително съм благодарна на моите учители, които възприемам и като истински духовни наставници, дали ми и знания, и уроци по морал и човечност. Пожелавам им здраве и професионални успехи!
Иван Цветански, 12-б клас:
– Преди 5 години реших да уча тук, защото училището предлага обучение по най-съвременните специалности, свързани с IT технологиите и икономиката. Избрах специалност, свързана с компютри, защото след завършване на средното си образование, с получените знания и придобитата квалификация, мога да се реализирам и в България, и в чужбина. Преподавателите са квалифицирани и опитни. Обичам те, мое училище! Имаш си запазено кътче в моето сърце!


Училищен кръг на състезанието по приложна електроника „Мога и зная как“

На 28.11.2017 г в ПТГ „Никола Вапцаров“ се проведе училищен кръг от състезанието „Мога и зная как“ за ученици от 10 клас в  специалности „Компютърна техника и технологии“ и „Системно програмиране“.

Интерес проявиха 12 ученика и половината от тях  показаха отлични резултати при решаването на теста и монтажа на печатната платка.

На първите три места с най-добри резултати са:

  1. Богомил Йорданов Дончев
  2. Илиян Тихомиров Иванов
  3. Димитър Георгиев Кралев

Снимки в галерията


Иновационен лагер в ПТГ “Никола Вацаров”

На 17.11.2017 г за осма година в ПТГ “Никола Вапцаров” се проведе Иновационен лагер под вещото ръководство на учителя координатор Биляна Стамова. В него взеха участие 90 ученика от специалност „Икономика и мениджмънт“.

Това е интензивен уъркшоп за младежи на възраст от 15 до 19 години. По време на лагера учениците разискваха конкретно бизнес предизвикателство, генерираха идеи, намираха начини за решаване на казуса. Тази година темата, върху която работиха, беше -“Как искам да изглежда градът на моите мечти”.

Отборите защитиха тезите си пред жури в състав: г-н Владимир Георгиев – кмет на община Самоков, г-жа Сия Шехтанова – зам.кмет по финансовите въпроси, г-жа Надя Янакиева – административен директор на „Пайп индустриал“, г-жа Анета Петкова – заместник изпълнителeн директор в „Самел 90“ АД, г-жа Анна Манова – главен редактор на вестник „Самоков 365“.

Журито оцени като най-добра идеята на екип № 12 за създаване на приют за безстопанствени кучета и въвеждане на нови мерки за почистване на града. Втората най-полезна идея, според журито, дойде от екип № 5, чието предложение бе да се открие кино в Самоков, където да се промотират български филми. В тройката влезе и екип № 11, предложил популяризирането на нови за града ни спортове – плуване, спортни танци, конна езда, фигурно пързаляне… Първенците бяха наградени с купи. Виж  снимки от събитието.


01.11.2017 г

Професионална техническа гимназия „Никола Вапцаров“  отбеляза 1 Ноември – Деня на народните будители с откриване на изложбата „Св. Климент Просветителят”.
Тя е посветена на един от първите български будители и показва свидетелства за живота и творчеството на светеца.
На откриването, директорът на гимназията Георги Велев говори пред събралите се гости  за житието и делото на св. Климент  – първия епископ, проповядвал на български език и благодари на  организаторите на изложбата – Кирило-Методиевският научен център при Българската академия на науките  и Асоциация „Онгъл”.
Изложбата ще продължи до Коледа.
Ученици и жители на Община Самоков са поканени да я посетят и отблизо да се запознаят с личността и делото на св. Климент Охридски, всеки ден от 10.00 до 13.00 часа. /без събота и неделя/

На откриването на изложбата бяха раздадени и удостоверения  за постигнати високи резултати на Националното онлайн оценяване на дигиталните компетентности на учениците по Европейската референтна рамка за оценяване за 10 клас, което се организира от МОН и се проведе през месец юни тази година.Всички ученици, които са издържали изпита с резултат повече от 50%, получиха удостоверения. От 82-ма ученици от ПТГ „Никола Вапцаров”, явили се на изпита,  58 са изкарали резултат над 50%. Най-висок резултат са постигнали учениците: Петя Петрова – 11а клас, Ася Георгиева – 11в клас, Евелина Драгалевска – 11в клас, Станислав Русинов – 11а клас и Виктор Глухаров – 11б клас. Снимки от събитието в Галерия


26.10.2017 г

625 години безсмъртие…

Ученици от техническа гимназия „Никола Вапцаров” съживяват легендата за цар Иван Шишман

            Ученици от Професионална техническа гимназия „Никола Вапцаров” си спомниха за последния легендарен владетел на Второто българско царство цар Иван Шишман и поднесоха цветя на признателност пред паметник-барелеф на Дома на армията (ДНА) в Самоков.

            „Да си спомним за цар Иван Шишман в деня на неговата гибел и да не забравяме славните имена от българската история”, споделят учители от училището.

             Легендата гласи, че на Димитровден през 1393 година се състояла решителна битка между настъпващите османци и войската на цар Иван Шишман околo Самоков. В последния решителен бой българският владетел е ранен и седем капки кръв падат на земята и извират седем кладенеца. Цар Иван Шишман умира през нощта и е погребан от своите воини на най-високия връх.

             Кладенците стоят и до днес и носят името „Цареви кладенци“.

             Дълги години легендата е в опасност да изчезне, особено през 90-те години на миналия век. През 2002 година е издигнат и осветен кръст на Шишманово кале, където в момента се извършва археологическа дейност на крепостта и църквата „Св. Петър” по пътя за село Бели Искър.

            Отдавайки дължимото на историческите събитя и в памет на тази легенда учениците поднесоха венци на признателност на стената на Дома на армията.

             Една от най-известните български народни песни, съхранили през тъмните векове българския дух, е именно песента за цар Иван Шишман.

            „От как се е, мила моя майно ле, зора зазорила…”  – вече звучи по време на междучасията в ПТГ „Никола Вапцаров”.

Повече от събитието вижте в нашата галерия


17.10.2017 г

Дарителски жест от фирма “Самел-90” АД

Отзовавайки се на наше запитване относно възможност за осигуряване на електронно-измервателна техника, от която училището има нужда за подпомагане обучението на учениците в специалности “Компютърна техника и технологии”, “Системно програмиране” и “Електрообзавеждане на производството”, фирма “Самел – 90” АД предостави на училището като дарение осцилоскопи, генератор за високочестотни сигнали, миливолтметър, транзисторен стабилизиран токоизправител.

Ръководството и колектива на ПТГ “Никола Вапцаров” Ви изказват своята благодарност!

благодарствено писмо


 

Изложба в ПТГ “Никола Вапцаров”

С материали, предоставени от  Асоциация “Онгъл” в училището бе открита изложба, посветена на Св. Климент Охридски

Повече снимки в нашата галерия


Ако проявявате интерес или сте решили да кандидатствате в Техническия университет посетете интернет страницата на Машинно-технологичния факултет http://mtf.tu-sofia.bg или се запознайте със съвременните индустриални системи и 3D технологии на интеренет адрес: http://www.my3dworld.org.

Полезно!!!  Ден на отворените врати


Професионална техническа гимназия „Н. Вапцаров“ и Висше транспортно училище „Тодор Каблешков“ гр. София сключиха договор за сътрудничество, като двете страни се договориха да си сътрудничат  в областта на учебната дейност и практическото обучение на обучаемите, както и да организират и провеждат съвместни  семинари, курсове, дни на отворените врати, рекламна и други дейности в обхвата на приема на ученици и студенти. договор ВТУ

April 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930